NJë haker u përpoq të helmojë furnizimin me ujë të qytetit Florida

Një haker kompjuteri fitoi aksesin në sistemin e ujit të një qyteti në Florida dhe u përpoq të pomponte në një sasi "të rrezikshme" të një kimikali, thonë zyrtarët.

Hakeri shkurtimisht rriti sasinë e hidroksidit të natriumit (lye) në sistemin e trajtimit të ujit në Oldsmar, por një punëtor e pikasi atë dhe e ktheu veprimin.

Lye përdoret në sasi të vogla për të kontrolluar aciditetin por një sasi e madhe mund të ketë shkaktuar probleme të mëdha në ujë.

Asnjë arrestim nuk është bërë ende dhe nuk dihet nëse sulmi është bërëbrenda SHBA-së apo jashtë sajë.

Një kompjuter që kontrollon sistemin e trajtimit të ujit të Oldsmar u aksesua nga distanca të Premten.

Një operator i impiantit pa një përpjekje për të hyrë në sistem në mëngjes por supozoi se ishte mbikëqyrësi i tij.

Por një përpjekje tjetër u bë herët pasdite dhe këtë herë hakeri arriti në softuerin e trajtimit dhe rriti përmbajtjen e hidroksidit të natriumit nga 100 pjesë në milion në 11,100 ppm.

Operatori menjëherë e uli nivelin në normale.

Hidroksid natriumi është përbërësi kryesor në pastruesit e kullimit të lëngshëm. Është shumë korrozive dhe mund të shkaktojë acarim të lëkurës dhe syve, së bashku me humbjen e përkohshme të flokëve.

Gëlltitja e tij mund të shkaktojë dëmtim të gojës, fytit dhe stomakut dhe të shkaktojë të vjella, të përziera dhe diarre.

Sherifi i Qarkut Pinellas Bob Gualtieri tha: "Unë nuk jam kimist. Por mund t'ju them se çfarë di ... nëse e vendosni atë sasi të asaj substance në ujin e pijshëm, nuk është diçka e mirë."

Po ashtu ai shtoi: "Në asnjë moment nuk kishte një efekt të dukshëm të kundërt në ujin që trajtohet. E rëndësishmja, publiku nuk ishte kurrë në rrezik."

Fabrika e Oldsmar siguron ujë për bizneset dhe rreth 15,000 banorë.

Programi i aksesit në distancë në sistemin e ujit është çaktivizuar përkohësisht.

 

 

 

 

Etiketim

lajm