Ndotja e ajrit me lëndë djegëse fosile shkakton pothuajse 1 në 5 vdekje globalisht çdo vit

Më shumë se 8 milion njerëz në të gjithë botën të cilët vdesin çdo vit si rezultat i frymëmarrjes së ajrit të ndotur që përmban grimca nga lëndët djegëse fosile, ku ka zbuluar një studim i ri.

Djegia e lëndëve djegëse fosile si qymyri dhe nafta prodhojnë gazra serë që bllokojnë rrezatimin diellor në atmosferë dhe shkaktojnë ndryshime klimatike. Por gjithashtu çliron grimca të vogla helmuese të njohura si PM2.5.

 Mjaft të vogla për të depërtuar thellë në mushkëri, këto grimca mund të përkeqësojnë kushtet e frymëmarrjes si astma dhe mund të çojnë në kancer të mushkërive, sëmundje koronare të zemrës, goditje në tru dhe vdekje të hershme.

Ekspozimi ndaj ajrit të ndotur në rajonin më të ndotur të botës lidhet me humbjen e shtatzënisë.

Kërkimet kanë gjetur gjithashtu një lidhje midis niveleve më të larta të ndotjes afatgjatë dhe më shumë vdekjeve nga Covid-19.

Disa studime po ashtu zbuluan se ekspozimi ndaj grimcave nga emetimet e karburanteve fosile përbënte 18% të totalit vdekjet globale.

 

 

 

 

Etiketim

lajm