Covid: Çfarë është vaksina Oxford-AstraZeneca?

Njerëzve u është kërkuar që të mos vonojnë marrjen e vaksinës Oxford, pavarësisht shqetësimeve se mund të jetë më pak efektive kundër variantit të Afrikës së Jugut Covid.

 

Gjetjet e hershme nga Afrika e Jugut sugjerojnë që vaksina mund të ketë nevojë për azhurnim për të qenë një ndeshje më e mirë për disa variante të reja të koronavirusit. Kjo mund të jetë e vërtetë edhe për vaksinat e tjera të koronavirusit.

 

Sidoqoftë, zëvendës shefi mjekësor i qeverisë, Jonathan Van Tam, thotë se "kërcënimi i menjëhershëm" është nga varianti i Mbretërisë së Bashkuar ose Kent dhe ka "shumë prova" se vaksinat janë efektive kundër kësaj.

 

Nuk ka asnjë provë që sugjeron se nuk do të ishte efektive në parandalimin e rasteve më të rënda që kanë nevojë për trajtim spitalor.

Etiketim

Covid-19