"Unë isha pas saj." Njeriu përgjegjës për prodhimin e naftës së 1973 ka vdekur

Ahmed Zaki Yamani, ministri saudit i naftës me shërbim të gjatë, i cili organizoi një embargo të OPEC-ut që zhyti ekonomitë perëndimore në recesion në 1973, ka vdekur në moshën 90 vjeç, njoftoi të martën televizioni shtetëror saudit.

 

Yamani u bë Ministri Saudit i Naftës në 1962, një rast i rrallë i dikujt nga jashtë Familjes Mbretërore që promovohet në një pozitë të tillë të ndikimit. Ai do të vazhdonte për të nxitur shfaqjen e Arabisë Saudite si një termocentral i naftës gjatë një periudhe në zyrë që shtrihet në gati një çerek shekulli.

 

Ishte në vitet 1970 që ai u bë një figurë ndërkombëtare, e fyer në Perëndim për organizimin e një embargo të naftës pas luftës arabo-izraelite të vitit 1973. Anëtarët arabë të Organizatës së Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) ndërprenë furnizimet e papërpunuara me Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera të industrializuara si ndëshkim për mbështetjen e tyre ndaj Izraelit.

 

 Në vetëm disa muaj, çmimi i naftës bruto u katërfishua nga 3 dollarë për fuçi në 12 dollarë. Racimi i benzinës u prezantua në Shtetet e Bashkuara, si dhe një kufi shpejtësie prej 55 mph në të gjithë vendin në rrugë.

 

Duke parë krizën, Yamani i ka thënë autoriteteve në 2010 se "[embargo] e naftës arabe ishte menduar dhe unë isha prapa tij, për të mos dëmtuar ekonominë, vetëm për të tërhequr opinionin publik ndërkombëtar se [ekziston] një problem midis Palestinezët dhe Izraelitët ". Qëllimi i deklaruar i Yamani në kohën e embargos ishte të detyronte Izraelin të tërhiqej nga territori i okupuar Palestinez.

Etiketim

lajm