Rikthehet vullkani Sumatran me dëme të mëdha tek banorët

Një vullkan idonezian sapo ka shpërthyer të martën e këtij mëngesi, i cili ka hedhur kolonë spekaktulare me hiri në mijëra metra në një qiell blu pluhur. 

Studiuesit e vullkanëve kanë regjisturar 13 shpërthimme të ndara përderisa Mali Sinabung është gjallëruar, ku ka thither mbeturinat deri në 5.000 metra mbi Sumatran.

Nuk kishte rrezik të menjëhershëm për jetën ose pronën, kanë thënë autoritetet, me një unazë prej pesë kilometrash (tre milje) rreth vullkanit që kishte mbetur i pa zënë gjatë viteve të fundit.

May be an image of standing, fire and nature

 

Asnjë edhe një urdhër evakuimi nuk është lëshuar dhe nuk ka raportuar ndonjë ndërprerje të fluturimit.

"Banorët janë të frikësuar, shumë dhe ata janë dukë qëndruar brenda për të shmangur hirin e trashë vullkanik".

Muhamed Nurul Asrori, një oficer monitorimi në Sinabung, tha se tufa e tymit dhe hirit e së martës ishte më e madhja që kishte parë që nga viti 2010 dhe paralajmëroi se mund të bëhej akoma më e madhe.

Sinabung, një vullkan 2,460 metra, ishte në gjumë për shekuj me radhë para se të rikthehej përsëri në jetë në 2010 kur një shpërthim vrau dy njerëz.

Pas një periudhe tjetër pasiviteti, ajo shpërtheu përsëri në 2013 dhe ka mbetur shumë aktive që nga ajo kohë.

Në 2014, një shpërthim vrau të paktën 16 njerëz, ndërsa shtatë vdiqën në një shpërthim në vitin 2016.