Afganistan: A do të funksionojë plani i paqes 'hëna' e Amerikës?

Ekipi i Presidentit të SHBA Joe Biden e quan atë një "hënë", kritikët pyesin nëse është një "zgjidhje e shpejtë", dhe miliona afganë pyesin nëse është projekti për t'i dhënë fund një lufte të pafund, apo thjesht ta përkeqësojmë atë.

Në letrën e tij, Z. Blinken shkruajti se SH.B.A. "nuk kishin ndërmend t'i diktonin kushte" qeverisë Afgane dhe Talibanëve, vetëm që t'u mundësonin të dy palëve "të lëviznin urgjentisht" drejt paqes.

U.S. Special Envoy for Afghanistan Zalmay Khalilzad testifies during a hearing before a subcommittee of the House Committee

Por Nënkryetari Afgan, Amrullah Saleh, hapi zjarr drejt, duke thënë se Afganistani "nuk do të pranonte kurrë një paqe madhështore dhe të vendosur".

"Ata mund të marrin vendime për trupat e tyre, jo për njerëzit e Afganistanit," tha Saleh.

Një zëdhënës i Talibanëve, Zabiullah Mujahid, ka thënë se ata ishin "akoma duke studiuar" projekt-marrëveshjen. Por ai gjithashtu theksoi se ata presin që SHBA të përmbushë kushtet e marrëveshjes që ata nënshkruan vitin e kaluar. Me fjalë të tjera, tërhiqni 10,000 forcat e mbetura të NATO-s të drejtuara nga SH.B.A. deri në 1 maj.

 

 

Etiketim

SHBA AFGANISTAN