OBSH: Një në tre gra po i nënshtrohet dhunës

Një në tre gra në mbarë botën, rreth 736 milion, kanë qenë subjekt i dhunës fizike ose seksuale gjatë jetës së tyre, sipas një analize të re nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Raporti i ri sugjeron që, megjithëse numri i grave të prekura nga dhuna ka mbetur kryesisht i pandryshuar që nga studimi i fundit global i OBSH-së në 2013, kjo dhunë fillon në moshë të re.

Një në katër gra të moshës midis 15 dhe 24 vjeç do të kenë përjetuar tashmë dhunë nga një partner intim në kohën kur të arrijnë mesin e të njëzetave.

Woman protesting violence against women

OBSH thotë se ky është studimi më i madh i bërë ndonjëherë në llojin e tij, duke azhurnuar vlerësimet e mëparshme të lëshuara në 2013. Organizata analizoi të dhënat nga sondazhet ekzistuese në 161 vende midis viteve 2000 dhe 2018 për të prodhuar këto vlerësime të reja. Studimi nuk përfshin të dhëna nga pandemia e Covid-19.

Grafik duke thënë se qindra miliona gra kanë përjetuar dhunë. 1 në 3 gra kanë përjetuar dhunë seksuale gjatë jetës së tyre.

Dhuna e partnerit intim u gjet të ishte forma më e përhapur globale e abuzimit e raportuar, me rreth 641 milion gra që thanë se e kishin përjetuar atë. Sidoqoftë, 6% e grave në nivel global thanë se ishin sulmuar nga dikush tjetër përveç burrit ose partnerit të tyre.