Kryeministri Edi Rama ndez shqetësimet pasi ndalon pacientët me COVID-19 të votojnë

Kryeministri socialist shqiptar Edi Rama ka shqetësuar organizatat e të drejtave të njeriut me një deklaratë të fundit se pacientët me COVID-19 duhet të "vazhdojnë të qëndrojnë në shtëpi" për zgjedhjet e 25 Prillit dhe të mos përpiqen të votojnë. "Ne do të bëjmë të njëjtën gjë ashtu siç bënë të gjitha vendet e tjera për ata të cilët rezultuan pozitivë ... Kjo nuk është një çështje, ata duhet të qëndrojnë në shtëpi dhe të vetë-karantinohen", deklaroi Rama në një konferencë për shtyp.

Erida Skëndaj, kreu i Komitetit Shqiptar të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut u shpreh se Kryeministri po shkel të drejtat themelore të njeriut dhe se po shkon kundër Kushtetutës, ku theksohet se të gjithë qytetarët duhet të lejohen të votojnë, të sëmurë ose jo. Skëndaj bëri të ditur se Kushtetuta shqiptare lejon që "në raste të jashtëzakonshme… për shembull, mund të ketë kufizime në të drejtën e votës për shtetasit që vuajnë dënimet me burgim.

Edi Rama

"Por ... qytetarët e infektuar me COVID në një shtet të lirë dhe të cilët nuk janë në këto kategori, të përcaktuara qartë në Kushtetutë, nuk mund të kufizohen për të votuar me ligj", shtoi Skëndaj. Ekspertët gjithashtu theksuan se vendet në rajon, si Kosova, Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut e lejuan këtë të drejtë për qytetarët e infektuar me COVID në zgjedhjet e fundit të mbajtura në to. 

Aktualisht, Shqipëria ka rreth 35,000 raste me COVID-19 dhe 609 të sëmurë janë të shtruar në spital. Shkalla e rasteve të reja dhe vdekjeve është rritur kohët e fundit, me rreth 1.000 raste të reja në ditë gjatë muajit shkurt.

Edi Rama