AstraZeneca: Nuk ka prova për rrezik të mpiksjes së gjakut pas vaksinimit

Përhapja globale e vaksinës Oxford-AstraZeneca kundër Covid-19 ka hasur një pengesë tjetër pasi një pjesë e vogël e shteteve ndaluan përdorimin e saj pas raporteve që mund të lidhen me mpiksjen e gjakut, pavarësisht nga asnjë provë e qartë. AstraZeneca ka mbrojtur me forcë vaksinën e saj duke thënë se nuk kishte "asnjë provë të një rreziku në rritje" të mpiksjes së gjakut dhe rregullatorët evropianë dhe britanikë të ilaçeve kanë theksuar secili që lidhja mes vaksinës dhe mpiksjes së gjakut nuk është konfirmuar dhe që shpërndarjet duhet të vazhdojnë.

Pasi një grup vendesh evropiane duke përfshirë Danimarkën, Norvegjinë dhe Islandën pezulluan përdorimin e vaksinës, Kryeministri i Tailandës, Prayut Chan-o-cha, anuloi planet për të marrë publikisht AstraZeneca dhe vendi gjithashtu vonoi përhapjen e saj. Bullgaria është bërë vendi i fundit që pezullon përdorimin e vaksinës në pritje të hetimeve mbi sigurinë.

Vaksina

Kryeministri Bojko Borisov urdhëroi ndalimin e të gjitha vaksinimeve, ku përdoret vaksina AstraZeneca kundër Covid-19 derisa Agjencia Evropiane e Barnave "të hedhë poshtë të gjitha dyshimet" lidhur me sigurinë e vaksinës. Lëvizjet erdhën si përgjigje e raporteve mbi mpiksjet e gjakut në disa persona të vaksinuar në Danimarkë, ku përfshihej edhe një rast fatal.

Danimarka ishte vendi i parë që mori masën paraprake duke njoftuar një pezullim prej 14 ditësh ndërsa autoritetet do të hetonin më tej. Norvegjia dhe Islanda ndoqën këtë shembull. Instituti Norvegjez i Shëndetit Publik bëri të ditur se vendi ka raportuar gjithashtu raste të mpiksjes së gjakut pas marrjes së vaksinës kundër Covid-19 në Norvegji por "kryesisht tek të moshuarit, ku shpesh ka edhe sëmundje të tjera".

Vende të tjera duke përfshirë Austrinë dhe Italinë kanë pezulluar grupe të veçanta të vaksinës. Por një numër vendesh si Gjermania, Franca, Britania e Madhe, Hollanda, Meksika dhe Nigeria qëndruan pro vaksinimit dhe siguruan qytetarët për sigurinë e saj.

Vaksina