Kryengritja e Mozambikut: Militantët u prenë kokat fëmijëve, raporton agjencia e ndihmave

Agjencia e ndihmës Save the Children thotë se militantët islamikë po u prenë kokat fëmijëve të moshës 11 vjeç në provincën veriore të Mozambikut, Cabo Delgado.Një nënë i tha agjencisë se ajo duhej të shikonte ndërsa djali i saj 12-vjeçar u vra në këtë mënyrë afër vendit ku ajo ishte fshehur me fëmijët e saj të tjerë.Më shumë se 2,500 njerëz janë vrarë dhe 700,000 janë larguar nga shtëpitë e tyre që kur filloi një kryengritje islamike në 2017.Militantët kanë premtuar besnikëri ndaj grupit (IS).Në raportin e tij, Save the Children tha se kishte folur me familjet e zhvendosura që raportuan skena të tmerrshme në provincën e pasur me gaz.

A couple who fled militants in northern Mozambique with their three children - their eldest son was beheaded

Një nënë, emri i së cilës ishte mbajtur për të mbrojtur identitetin e saj, tha se fëmijës së saj më të madh i ishte prerë koka afër vendit ku ishin fshehur ajo dhe fëmijët e saj të tjerë."Atë natë fshati ynë u sulmua dhe shtëpitë u dogjën," tha ajo."Kur filloi gjithçka, unë isha në shtëpi me katër fëmijët e mi. Ne u përpoqëm të shpëtonim në pyll, por ata morën djalin tim të madh dhe ia prenë kokën. Ne nuk mund të bënim asgjë sepse edhe ne do të vriteshim."

 

"Pasi djali im 11 vjeç u vra, ne kuptuam se nuk ishte më e sigurt të qëndroja në fshatin tim," tha ajo."Ne ikëm në shtëpinë e babait tim në një fshat tjetër, por disa ditë më vonë sulmet filluan edhe atje."Chance Briggs, drejtori i vendit Save the Children në Mozambik, tha se raportet e sulmeve ndaj fëmijëve "na sëmurin deri në thelb"."Stafi ynë është përlotur kur ka dëgjuar historitë e vuajtjeve të treguara nga nënat në kampet e zhvendosjes," tha ai.Raportuesi special i Kombeve të Bashkuara për ekzekutimet jashtëgjyqësore përshkroi veprimet e militantëve si "mizore përtej fjalëve".