Covid-19 : Brazili vendos rekorde të reja

Gjatë muajit të kaluar, Brazili ka vendosur rekorde të reja për shumicën e vdekjeve të shkaktuara nga Covid-19 në ditë. Javën e kaluar, shteti vendosi një rekord tjetër, 12,818 vdekje të reja dhe më tepër se 464,000 raste të reja, sipas shifrave të Universitetit Johns Hopkins shenja të një përhapje virale, që tejkalojnë edhe atë të Shteteve të Bashkuara te Amerikës.

Pak spitale sot kanë hapësirë ​​për të marrë pacientë të rinj. Përballë kritikave për menaxhimin e pandemisë qeveria federale e Brazilit ka zbuluar një variant të ri dhe ndoshta më ngjitës të koronavirusit lokal, që aktualisht po përhapet në vend dhe madje edhe jashtë tij. 

Por ekspertët gjithashtu fajësojnë përhapjen në dështimin e brazilianëve për të ndjekur udhëzimet e përdorimit të maskës dhe distancimit social, të inkurajuar nga Presidenti Jair Bolsonaro, i cili konsideron masat paraprake si të rrezikshme për ekonominë dhe stabilitetin shoqëror.  

Brazil

Ndërkohë përhapja kombëtare e vaksinave kundër Covid-19 në Brazil ka qenë e ngadaltë. Vetëm 1.4% e popullsisë është vaksinuar plotësisht. Ministri Brazilian i Shëndetësisë Eduardo Pazuello theksoi se 22 deri në 25 milionë doza vaksinash do të ishin në dispozicion në Mars, një rënie e shpejtë nga parashikimet e mëparshme, që pritej deri në 46 milionë doza vaksinash

Qeveria federale po negocion marrëveshje të reja vaksinash duke përfshirë një urdhër blerje për Sputnik V të prodhuar nga Rusia. Por mungesat vazhdojnë për momentin. Në qytetin bregdetar të Rio de Janeiro, zyrtarët tashmë janë detyruar të pezullojnë administrimin e dozave të para.