Marrëdhëniet SHBA-Kinë: Përtej klisheve të 'Luftës së Ftohtë'

Takimi midis zyrtarëve të lartë të administratës së Biden dhe homologëve të tyre kinezë shënon rastin e parë ballë për ballë për të vlerësuar dinamikën e marrëdhënies midis dy fuqive më të rëndësishme globale.Sekretari i Shtetit Antony Blinken dhe Këshilltari i Sigurisë Kombëtare Jake Sullivan do të takohen të enjten në Alaskë me diplomatin e lartë të Kinës Yang Jiechi dhe Ministrin e Jashtëm Wang Yi.

 Nuk ka iluzione në ekipin e Biden.  Përpara takimit Z. Blinken vuri në dukje se ky nuk ishte "një dialog strategjik" dhe nuk kishte "asnjë qëllim në këtë pikë për një seri angazhimesh të mëtejshme".

 "Këto angazhime," vuri në dukje ai, "nëse duhen ndjekur, me të vërtetë duhet të bazohen në propozimin që ne po shohim progres të prekshëm dhe rezultate të prekshme mbi çështjet që na shqetësojnë me Kinën."

 Marrëdhëniet midis SH.B.A. dhe Kinës janë më të këqijat që kanë qenë për shumë vite dhe duken se do të përkeqësohen akoma.  Para emërimit të tij Z. Sullivan, ishte bashkëautor i një artikulli në revistën Foreign Affairs me këshilltarin më të lartë të Z. Biden për Azinë - Kurt Campbell - i cili deklaroi troç se "epoka e angazhimit me Kinën ka ardhur në një mbyllje jozyrtare".

 Është bërë e zakonshme të përshkruhet marrëdhënia SHBA-Kinë si një "Luftë e Ftohtë" e re, një referencë ndaj rivalitetit brez pas SH.B.A. dhe Bashkimit Sovjetik që hedh një hije mbi gjysmën e fundit të Shekullit 20.

 Si e karakterizoni marrëdhënien midis Uashingtonit dhe Pekinit ka rëndësi.  Ndihmon për të përcaktuar llojet e pyetjeve që bëjmë dhe përgjigjet që marrim.  Ai përcakton parametrat për opsionet e politikës, duke na tërhequr në disa rrugë dhe ndoshta duke bllokuar rrugët e tjera.  Përdorimi i analogjive historike shpesh thuhet se është i dobishëm në sqarimin e opsioneve, kontekstit dhe dilemave.  Por të tjerët argumentojnë se mund të jetë kundër-produktive.  Historia nuk përsëritet në këtë mënyrë dhe ndryshimet mund të tejkalojnë ngjashmëritë.

 Nëse me "Luftë të Ftohtë" do të thotë një luftë e madhe titanike që përfshin të gjitha aspektet e pushtetit kombëtar të zhvilluar midis dy sistemeve politike të papajtueshme, atëherë qartë rivaliteti SHBA-Kinë ka jehonë të konfrontimit SHBA-Sovjetik.

Etiketim

Biden Kina SHBA