Frika më e madhe e “Wall Street” nuk është Covid. Është inflacioni

Frika e Coronavirus tronditi “Wall Street” në thelbin e saj marsin e kaluar. Dow u rrëzua gati 3,000 pikë - një mahnitëse 13% - një vit më parë sot.Pas stimulimit të Biden, rritja ekonomike e SHBA mund të rivalizojë Kinën për herë të parë në dekada.Inflacioni tani është rreziku kryesor i cituar nga menaxherët e portofolit të anketuar nga Banka e Amerikës. Shqetësimi i dytë më i zakonshëm është hidhërimi i ngushtë, të cilat ndodhin kur tregjet çuditen për interesat e bonove të rritura.  

Gjetjet nënvizojnë se sa në mënyrë drastike situata ka ndryshuar gjatë vitit të kaluar. Besimi po rritet për shkak të përdorimit të vaksinave, lehtësimit të kufizimeve të sigurisë shëndetësore dhe mbështetjes së paparë nga qeveria federale.Ndjenja e investitorëve është pa dyshim e fortë, "shkroi kryesori i Bankës së Amerikës në raportin e së martës.

 

Stoqet amerikane u rikuperuan shpejt nga pandemia. Dow arriti në 18,592 në 23 Mars. Indeksi është rritur me një marramendje prej 77% që nga ajo kohë. Nasdaq është dyfishuar mbi atë hapësirë.Ekonomistët janë gjithashtu shumë optimistë, veçanërisht sepse Xha Sam po siguron shumë më shumë mbështetje për ekonominë sesa shumë mendonin se ishte e mundur vetëm disa muaj më parë. Javën e kaluar, Kongresi miratoi Paketën e Shpëtimit Amerikan të Presidentit Joe Biden me 1.9 trilion dollarë.

Goldman Sachs tani po bën thirrje që ekonomia amerikane të regjistrojë rritjen e PBB-së të Kinës me 7% mbi një bazë të plotë në vitin 2021. Kjo do të ishte ritmi më i shpejtë për Shtetet e Bashkuara që nga viti 1984. Dhe Goldman Sachs pret që ekonomia e SHBA do të jetë 8% më e madhe në fund të vitit 2021, krahasuar me fundin e vitit të kaluar. Me atë masë, do të ishte rritja më e shpejtë e PBB-së që nga viti 1965.Pothuajse gjysma (48%) e menaxherëve të fondeve të anketuar nga Banka e Amerikës tani presin një rimëkëmbje në formë V, nga vetëm 10% që parashikuan që në maj të vitit 2020.