Covid: Cili është problemi me përdorimin e vaksinave të BE-së?

Bashkimi Evropian (BE) ka thënë se mund të bllokojë eksportet e vaksinave Oxford-AstraZeneca në MB, mes pretendimeve se rregullimet aktuale po ngadalësojnë përhapjen e vaksinave të veta.Udhëheqësit evropianë janë kritikuar për ritmin e programit të saj të vaksinimit më pak se 12% e popullsisë së BE raportohet të ketë marrë vaksinën e parë, krahasuar me gati 40% në Mbretërin e Bashkuar.

Why the EU has fallen behind on vaccines — Quartz

BE-ja shqetësohet se Mbretëria e Bashkuar ka pasur një avantazh të padrejtë në kontratat që nënshkroi me prodhuesit e vaksinave, disa prej të cilëve janë të vendosur brenda BE-së.Pika e fundit e mosmarrëveshjes është për dozat e AstraZeneca që prodhohen në Hollandë, me një zyrtar të BE të cituar të ketë thënë që ato duhet të shpërndahen midis vendeve anëtare dhe të mos dërgohen në Britani.

 

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen thotë se BE ka eksportuar më shumë se 10 milion vaksina në MB por Britania e Madhe ende nuk ka eksportuar ndonjë në këmbim.Ajo ka thënë se nëse furnizimet në Evropë nuk përmirësohen, BE do të konsiderojë nëse do të ndalojë eksportet e vaksinës AstraZeneca në Mbretërinë e Bashkuar.Kryeministri Boris Johnson tani pritet të thërrasë udhëheqësit evropianë për t'i bindur ata kundër një ndalimi të eksportit.

Etiketim

vaksinat Be Covid-19