Banksy: Shitet piktura për një rekord të thyer 23 milion dollarë

 Një pikturë nga artisti Banksy që nderon punëtorët e kujdesit shëndetësor në Mbretërinë e Bashkuar ka vendosur një rekord të ri për artistin, duke shitur për 16.7 milion £ (23.1 milion dollarë) në Londër.

"Game Changer", të cilin artisti enigmatik i rrugës i dhuroi Spitalit Universitar Southampton (UHS) në maj të vitit 2020 gjatë valës së parë të pandemisë, përshkruan një fëmijë të vogël duke luajtur me një infermiere lodër të Kryqit të Kuq të veshur me një pelerinë dhe maskë fytyre. Në një shportë aty pranë, figurinat e Batman-it dhe Spiderman-it qëndronin të harruara.

 

Vepra u shit për mbi katër herë vlerësimin e saj të lartë prej 3.5 milion £ (4.8 milion dollarë) dhe gati dyfishoi rekordin e mëparshëm të Banksy, "Parlamenti i Zhvendosur" i naftës në telajo i vitit 2009 i politikanëve britanikë si shimpanzetë në Dhomën e Komuneve, i cili shitej për 9.9 milion £ (13.6 milion dollarë) në Sotheby's në 2019.

Të ardhurat nga çmimi i çekiçit do t'i dhurohen Spitalit Universitar Southampton, si dhe organizatave shëndetësore dhe organizatave bamirëse në të gjithë vendin, sipas shtëpisë së ankandit.

'Game Changer' by Banksy

Deri tani, "Game Changer" ishte parë vetëm në spital (një riprodhim tani do ta zëvendësojë atë). Kur Banksy dhuroi veprën, ai përfshiu një shënim që lexonte: "Faleminderit për gjithçka që po bëni. Shpresoj që kjo ta ndriçojë pak vendin, edhe nëse është e vetmja bardh e zi".

Në atë kohë, shefi ekzekutiv i UHS Paula Head e quajti atë "një sfond frymëzues për të ndaluar dhe reflektuar në këto kohë të papara", në një cicërimë.