Covid: Çfarë po bën qeveria në lidhje me variantin e Afrikës së Jugut?

Më 24 dhjetor, një ndalim udhëtimi u vendos në Afrikën e Jugut. Më 9 janar, kjo u shtri në nëntë vende të tjera të Afrikës së Jugut.Banorët e Mbretërisë së Bashkuar dhe shtetasit Irlandezë u përjashtuan nga ky ndalim por u kërkua të vetë-izoloheshin për 10 ditë në shtëpi. Ata u lejuan të përdorin transportin publik për të arritur atje nga aeroporti.

Testing centre at Heathrow

Po ashtu është pyetur edhe qeveria se sa njerëz kishin ardhur në Mbretërinë e Bashkuar nga Afrika e Jugut  përmes vendeve të treta  që nga 24 Dhjetori.Ata thanë që nuk mund ta botonin këtë informacion. Zyra për Statistikat Kombëtare nuk mbledh shifra as për fluturimet indirekte.Shtetasit britanikë ose irlandezë lejohen ende të shojnë në Mbretërinë e Bashkuar nga këto vende, por duhet të bëjnë karantinë në një hotel të ndarë nga qeveria për 10 ditë dhe të marrin dy teste, për të cilat duhet të paguajnë 1,750 paund.

Van carrying testing message in Surrey

Lejohet vetëm udhëtimi thelbësor ndërkombëtar dhe kushdo që arrin në Mbretërinë e Bashkuar nga një vend që nuk është në listën e kuqe ende duhet të karantinojë në shtëpi për 10 ditë dhe të testohet.Ravi Gupta, profesor i mikrobiologjisë në Universitetin e Kembrixhit, beson se ndalimi i përgjithshëm i jorezidentëve që vijnë në MB do të  ishte më i mirë.Por ai thotë se kufizimet e udhëtimit duhet të jenë një strategji afatshkurtër ndërsa inkurajon prodhuesit që t'i bëjnë vaksinat e tyre më të afta për t'u marrë me variantet.