Vaksinat Covid: Media sociale nxitet të heqë 'desinfo dozen'

 

Facebook, Twitter dhe Google janë nxitur nga një ligjvënës amerikan për të ndaluar një duzinë njerëzish për të cilët pretendohet se po përhapin lajme dizinformuese në lidhje me vaksinat Covid. Përfaqësuesi Mike Doyle bëri thirrje për të hequr llogaritë e tyre gjatë një sesioni të kongresit amerikan mbi mënyrën se si tre firmat po merreshin me lajmet e rreme.

Ai sfidoi Mark Zuckerberg, Jack Dorsey dhe Sundar Pinchai të fshinin menjëherë lajmin. Askush nuk i është përgjigjur thirrjes deri më tani. Facebook-u tha se po shikonte çështjen për të parë nëse llogaritë shkelnin standardet e tij të komunitetit.

Twitter dhe Google nuk i janë përgjigjur raportuesve në lidhje me kërkesën specifike për të hequr llogaritë.

Qendra për Luftimin e Lajmeve Dixhitale (CCDH) analizoi më shumë se 812,000 postime të lidhura me vaksinat Facebook dhe Twitter dhe zbuloi se 65% e postimeve anti-vaksinë vinin nga ajo që e quajti "duzina e dezinformimit".

"Aktivistët anti-vaksinues në Facebook, YouTube, Instagram dhe Twitter arrijnë më shumë se 59 milion ndjekës, duke i bërë këto platformat më të mëdha dhe më të rëndësishme të mediave sociale për anti-vaksistët," tha raporti. Tre nga 12 janë hequr nga të paktën një platformë por asnjë nuk është hequr nga të gjitha. Midis dhjetëra janë Robert F Kennedy Jr, një nip i ish-presidentit amerikan i cili drejton një grup anti-vaksinash; Dr Joseph Mercola; dhe Ty dhe Charlene Bollinger.

Don't look to Facebook, social media for COVID-19 vaccine information |  Star Tribune

Dymbëdhjetë prokurorë të përgjithshëm shtetërorë u kanë shkruar gjithashtu Z. Zuckerberg dhe Z. Dorsey duke u kërkuar atyre të heqin "një grup të vogël individësh që përdorin platformat tuaja për të minimizuar rreziqet e Covid-19 dhe përhapjen e dezinformatave në lidhje me sigurinë e vaksinave". Ata cituan raportin CCDH.