Firma farmaceutike franceze gjobitet për pilulën e humbjes së peshës

Një prodhues francez i ilaçeve është shpallur fajtor për mashtrim të rëndë dhe vrasje të pavullnetshme për një pilulë humbje peshe në qendër të një skandali të madh shëndetësor.Medikamenti i ilaçeve u krijua për përdorim në diabetikët me mbipeshë dhe ishte në treg për 33 vjet.Ajo u tërhoq përfundimisht në 2009 për shkak të shqetësimeve se mund të shkaktonte probleme serioze në zemër.

A box and pills for the weight loss drug Mediator

Qindra njerëz besohet të kenë vdekur si rezultat i ilaçit.Rreth pesë milion njerëz u përshkruan ilaçet gjatë tre dekadave, pavarësisht paralajmërimeve të ndryshme mbi efektet anësore të tij.Mijëra paditës ishin të përfshirë në gjyq, i cili filloi në 2019.

Prodhuesi i ilaçeve Servier kishte mohuar çdo njohuri për efektet anësore të Mediatorit, por një gjykatë të hënën i dha asaj një gjobë prej 2.7 milion € (2.3 milion, 3.2 milion $)."Megjithëse ata dinin për rreziqet për shumë vite ... ata kurrë nuk morën masat e nevojshme," tha gjykatësja Sylvie Daunis.

Servier guilty of manslaughter over deadly weight loss pill

Ish-nënkryetari i kompanisë, Jean-Philippe Seta, gjithashtu iu dha një dënim me burg me kusht për katër vjet.Rregullatori mjekësor i Francës, ndërkohë, u gjobit me më shumë se 300,000 € për rolin e saj në skandal. Gjykatësi gjeti që trupi kishte "dështuar seriozisht" në detyrat e tij, sipas agjencisë së lajmeve AFP.