Gratë që luftojnë 'infodemikun' të Afrikës së Jugut

Në Afrikën e Jugut, një grup i vogël vullnetarësh po zhvillon një betejë në internet kundër Covid-19 dhe dezinformatave të vaksinave. Pjesa më e madhe e saj vjen nga jashtë, raporton Jack Goodman.Kur Sarah Downs shkroi në Twitter se si gjyshja e saj kishte vdekur nga Covid-19, kishte një përgjigje që ajo nuk e priste."Sapo kisha postuar një mesazh në Twitter në thelb duke thënë se gjyshja ime mahnitëse vdiq dhe ajo do të thoshte shumë për mua," thotë ajo.

Sarah Downs

"Pra, atëherë unë kisha dikë që më pyeste," Epo, a ishte bërë autopsia? Cilat ishin rezultatet e autopsisë? Ju nuk e dini se ajo ndërroi jetë nga Covid. Ajo mund të kishte ndërruar jetë nga diçka tjetër ". Këta janë një grup relativisht i vogël por i zëshëm që kanë një varg besimesh  por në përgjithësi, shumë mendojnë se koronavirusi është një "mashtrim" ose "jo i vërtetë", dhe janë kundër masave të shëndetit publik dhe rregullave të bllokimit. Tani për tani, një nga preokupimet e tyre kryesore është fushata kundër vaksinave.

Por Sarah duke studiuar biologji molekulare dhe sëmundje infektive  ishte personi i gabuar për të marur me kësi llojë thashethemesh.Ajo kalon orë të tëra duke zbërthyer pretendime të rreme për miqtë, familjen dhe të huajt nën pseudonimin Zonja e Shkencës. Ajo dhe të tjerëve u është ndërprerë puna ndërsa dezinformatat mjekësore kanë zënë vend në Afrikën e Jugut ku është vendi i goditur më së shumti nga pandemia në kontinent.

Në krye të tubacionit të informacionit janë një koleksion relativisht i vogël i grupeve dhe përdoruesve të Facebook, duke përfshirë disa që kanë promovuar në mënyrë aktive përmbajtjen anti-vaksinuese të vijës së ashpër për vite me rradhë."Ne vlerësojmë se janë rreth 20,000 Afrikanë të Jugut që janë aktualisht aktivë në faqet anti-vax në Facebook," thotë Prof Hannelie Meyer, një farmaciste dhe këshilltare e Qendrës së Vaksinave dhe Imunizimit të Afrikës së Jugut (Savic).

Kjo është vetëm një pjesë e popullsisë së vendit prej 59 milion. Dhe shumica e pretendimeve kundër vaksinave në Afrikën e Jugut në të vërtetë vijnë nga Shtetet e Bashkuara, sipas një studimi të vitit 2015.Provat anekdotale  për shembull ngritja virale në vendin e pretendimeve të rreme në lidhje me vaksinat dhe ADN-në nga një osteopat amerikan -sugjerojnë që kjo tendencë ka vazhduar përmes pandemisë.