Florida:Ekipet e urgjencës përpiqen të mbyllin rrjedhjet e ujërave të ndotura toksike

 

 

Ekipet e urgjencës në Florida kanë punuar për të parandaluar një përmbytje "katastrofike" pasi u gjet një rrjedhje në një rezervar të madh të ujërave të zeza toksike. Më shumë se 300 shtëpi pranë Gjirit Tampa janë evakuar dhe një autostradë pranë rezervuarit Piney Point është mbyllur. Guvernatori i Floridës, Ron DeSantis shpalli gjendjen e jashtëzakonshme të Shtunën. Të Dielën, ai tha se uji ishte "kryesisht ujë i kripur" nga një projekt pastrimi i përzier me "ujë të procesit të trashëguar dhe rrjedhjet e ujit të stuhisë".

Ai shtoi se uji nuk ishte radioaktiv, siç ishte frikësuar, dhe se përparësia ishte parandalimi i një "situate të vërtetë katastrofike përmbytjeje". Zyrtarët thanë se rezervuari prej 77 hektarësh (31 hektarë) mban miliona galona ujë që përmban fosfor dhe azot nga një fabrikë e vjetër e fosfatit. Pellgu ku u gjet rrjedhja është në një pirg fosfogipsi, një produkt i mbeturinave radioaktive nga prodhimi i plehrave kimike.

Përpjekjet për të riparuar rrjedhjen të Premten vonë, duke mbyllur vrimën me gurë dhe materiale të tjera, ishin të pasuksesshme. Shpallja e një gjendje të jashtëzakonshme lejoi që fondet të lirohen për të dërguar më shumë pompa dhe vinça në zonë.