Kriza e Tigray: Weeknd dhuron 1 milion dollarë për etiopianët

Këngëtari i R&B The Weeknd ka premtuar të dhurojë 1 milion dollarë (700,000 £) për etiopianët e zënë në konflikt në Tigray.Ylli, i lindur Abel Tesfaye në Kanada, është djali i emigrantëve etiopianë."Zemra ime thyhet për njerëzit e mi të Etiopisë ndërsa civilë të pafajshëm duke filluar nga fëmijë të vegjël deri tek të moshuarit po vriten pa kuptim," tha ai.

Luftimet midis ushtrisë etiopiane dhe Frontit të Çlirimit të Popullit Tigray (TPLF) filluan në nëntor dhe kanë lënë miliona njerëz të pastrehë.Provat sugjerojnë se ushtria etiopiane qëndron pas masakrës
Luftimet filluan kur Kryeministri Abiy Ahmed dërgoi forca në rajonin Tigray, pasi akuzoi TPLF për sulmimin e një baze ushtarake qeveritare.

The Weeknd

TPLF kishte qenë partia qeverisëse në zonë, por u grind me Z. Abiy për përpjekjet e tij për të rritur fuqinë e qeverisë qendrore.Javën e kaluar, një hetim nga Africa Eye zbuloi prova që sugjeronin se ushtria etiopiane kishte kryer një masakër në Tigray, duke vrarë të paktën 15 burra.Deri më tani më shumë se dy milion njerëz kanë lënë shtëpitë e tyre për t'u larguar nga luftimet, sipas administratës së përkohshme të Tigray.

Ajo ka lënë më shumë se katër milion njerëz në nevojë për ndihmë.Weeknd tha në Twitter dhe Instagram se donacioni i tij prej 1 milion dollarësh do të shkonte në Programin Botëror të Ushqimit të KB për të paguar dy milion vakte.