Pllaka e epokës së bronzit e gjetur në Francë është harta më e vjetër 3D në Evropë

Një gur i sapo zbuluar i Epokës së Bronzit mund të jetë harta më e vjetër tre-dimensionale në Evropë, thonë studiuesit.Pllaka 2m me 1.5m (5ft me 6.5ft), e zbuluar për herë të parë në 1900, u gjet përsëri në një bodrum në një kështjellë në Francë në 2014.Arkeologët që studiuan modelet e gdhendura në gurin 4,000-vjeçar thonë se besojnë se shënimet janë një hartë e një zone në Britaninë perëndimore.Ata thonë se kjo e bën pllakën hartën më të vjetër 3D të një zone të njohur në Evropë.

Markings on the rock

Pjesa e shkëmbit, e njohur si Pllaka Saint-Bélec, besohet se daton nga epoka e hershme e bronzit, midis 1900 pes dhe 1650 pes.Ajo u zbulua për herë të parë në vitin 1900, gjatë gërmimeve në një vendvarrim prehistorik në Finistère, Britania perëndimore, nga arkeologu lokal Paul du Chatellier.Pllaka me sa duket u harrua për më shumë se një shekull, e ruajtur për dekada nën një hendek në shtëpinë e Z. du Chatellier, Château de Kernuz.

A mark in the rock

Pasi analizuan shenjat dhe gdhendjet në gur, studiuesit dyshuan se mund të ishte një hartë."Prania e motiveve të përsëritura të bashkuara me vija" në sipërfaqen e saj sugjeroi se ajo përshkruante një zonë të Finistere, tha një studim në Buletinin e Shoqërisë Prehistorike Franceze.Studiuesit thonë se dhëmbëzimet janë një paraqitje 3D e luginës së lumit Odet, ndërsa disa rreshta duket se përshkruajnë rrjetin lumor të zonës.Gjeo-lokacioni zbuloi që territori i përfaqësuar në pllakë mbart një saktësi prej 80% në një zonë rreth një shtrirje të lumit 18 milje të gjatë."Kjo është ndoshta harta më e vjetër e një territori që është identifikuar.

Black and white image of the slab