Ushtria amerikane citon rrezikun në rritje të lëvizjes kineze kundër Tajvanit

Ushtria amerikane po paralajmëron se Kina ndoshta po përshpejton orarin e saj për kapjen e kontrollit të Tajvanit demokracinë ishullore që ka qenë burimi kryesor i tensionit midis Uashingtonit dhe Pekinit për dekada dhe shihet gjerësisht si shkaktari më i mundshëm për një katastrofë potencialisht SHBA-Kinë në një llojë lufte.

US military cites rising risk of Chinese move against Taiwan

Shqetësimi për Tajvanin vjen ndërsa Kina po jep forcë të re nga vitet e grumbullimit ushtarak. Është bërë më agresive me Tajvanin dhe më këmbëngulëse në mosmarrëveshjet e sovranitetit në Detin e Kinës Jugore. Pekini gjithashtu është bërë më konfrontues me Uashingtonin; Zyrtarët e lartë kinezë tregtonin gjemba të mprehta dhe të pazakonta publike me Sekretarin e Shtetit Antony Blinken në bisedime në Alaskë muajin e kaluar.

 

Një lëvizje ushtarake kundër Tajvanit, megjithatë, do të ishte një provë e mbështetjes së SHBA për ishullin që Pekini e konsideron si një provincë të shkëputur. Për administratën e Biden, ajo mund të paraqesë zgjedhjen e braktisjes së një entiteti demokratik miqësor ose rrezikimin e asaj që mund të bëhet një luftë e gjithanshme për një kauzë që nuk është në radarin e shumicës së amerikanëve. Shtetet e Bashkuara kanë kohë që janë zotuar të ndihmojnë Tajvanin të mbrojë veten, por ata kanë lënë qëllimisht të paqartë se sa larg do të shkonte në përgjigje të një sulmi kinez.