Studimi thotë se bitcoin mund të prishë synimet e ndryshimeve klimatike të Kinës

Përdorimi i Bitcoin në Kinë është aq intensive ndaj karbonit saqë mund të kërcënojë objektivat e uljes së emetimeve të vendit, sipas studimit të ri.Kina dëshiron që emetimet e saj të arrijnë kulmin në 2030 dhe ka në plan të jetë neutrale ndaj karbonit deri në 2060.Gjurma e karbonit e kriptomonedhës është aq e madhe sa një nga dhjetë qytetet më të mëdha të Kinës, zbuloi studimi.

Man staring at CPUs in Chinese bitcoin mine.

Kina përbën më shumë se 75% të minierave të bitcoin në të gjithë botën, thanë studiuesit.Studimi u shkrua nga akademikë nga Universiteti i Akademisë Kineze të Shkencave, Universiteti Tsinghua, Universiteti Cornell dhe Universiteti i Surrey. Është botuar nga revista e vlerësuar nga kolegët Nature Communications."Pa ndërhyrje të duhura dhe politika të mundshme, operacioni intensiv i bllokimit të bitcoin në Kinë mund të rritet shpejt si një kërcënim që mund të minojë potencialisht përpjekjen e zvogëlimit të emetimit të ndodhur në vend," paralajmëroi ai.

Disa zona rurale në Kinë janë të njohura midis minatorëve të bitcoin, kryesisht për shkak të çmimeve më të lira të energjisë elektrike dhe tokës së pazhvilluar për të vendosur serverat.Minatorët luajnë një rol të dyfishtë, duke kontrolluar në mënyrë efektive transaksionet e bitcoin në këmbim të mundësisë për të marrë monedhën dixhitale.Procesi kërkon fuqi të madhe llogaritëse, dhe nga ana tjetër konsumon sasi të mëdha energjie.Tashmë, emetimet e lidhura me bitcoin në Kinë tejkalojnë emetimet totale të Republikës Çeke dhe Katarit në 2016.