Profili i vendit të Sllovakisë

Pikërisht në zemër të Evropës me një histori të ndërthurur ngushtë me fqinjët e saj, Sllovakia ka arritur të ruajë gjuhën e saj dhe kulturën e veçantë.Ishte pjesë e Çekosllovakisë deri në janar 1993.Sllovakia e Pavarur kaloi një periudhë fillestare të trazirave politike, por e kaloi krizën financiare të 2008 për të dalë si një demokraci parlamentare e prosperuar dhe e qëndrueshme. Vendi u bashkua me Bashkimin Evropian në 2004 dhe eurozonën në 2009 dhe dërgoi trupa në misione paqeruajtëse në Afganistan, Irak dhe Kosovë.

Sllovakia ka një popullsi domethënëse rome, e cila vuan nivele disproporcionalisht të larta të varfërisë dhe privimit social.Kandidatja e opozitës Zuzana Caputova mundi qeverinë Maros Sefcovic në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale të marsit 2019, me 58% të votave.Një avokate dhe një fushate antikorrupsion për një kohë të gjatë, ajo shënohet për një luftë dhjetëvjeçare kundër një deponi helmuese në qytetin e saj të lindjes Pezinok.

Newspaper stand in Slovakia

Znj. Caputova u zhvendos për të kandiduar për presidencën gjatë protestave mbi vrasjen e gazetarit Jan Kuciak, i cili po hetonte lidhjet midis politikanëve dhe krimit të organizuar kur u qëllua për vdekje së bashku me të fejuarën e tij në shkurt 2018.Mediat janë mediumi më i popullarizuar. Dy grupe financiare sllovake zotërojnë shumë prej mediave kryesore.

 

Disa data kryesore në historinë e Sllovakisë:

-1918-1992 - Republika e Çekosllovakisë përfshin tokat Çeke, Sllovake dhe Rutheniane. "Shkurorëzimi prej kadifeje" rezulton në dy vende të pavarura, Republikën Çeke dhe Sllovakinë.

-2004 - Sllovakia bashkohet me NATO dhe Bashkimin Evropian.

-2009 - Sllovakia miraton euron.