George Floyd: Si trajtohen afro-amerikanët sipas ligjit?

Ndërsa gjyqi i ish-oficerit të policisë i akuzuar për vrasjen e George Floyd vazhdon, ka një fokus të ri në përvojën e afro-amerikanëve kur bëhet fjalë për zbatimin e ligjit në SH.B.A.Çështja është theksuar gjithashtu nga vdekja e një njeriut afro-amerikan pranë Minneapolis pasi ai u qëllua nga policia gjatë një ndalimi trafiku.Ne kemi shikuar disa nga të dhënat rreth krimit dhe drejtësisë.

Protests

1.Afro-Amerikanët kanë më shumë të ngjarë të pushkatohen fatalisht


Shifrat që janë në dispozicion për incidentet në të cilat policia qëllon dhe vret njerëz tregojnë se për Afrikano-Amerikanët, ka një shans shumë më të lartë për t'u qëlluar për vdekje në krahasim me numrin e tyre të përgjithshëm në popullsinë e SHBA.Sipas bazës së të dhënave të të shtënave të policisë në Washington Post, megjithëse Afrikano-Amerikanët përbëjnë më pak se 14% të popullsisë, ata përbënin pothuajse 24% të mbi 6,000 të shtënave fatale nga policia që nga viti 2015.Numri i të shtënave në përgjithësi fatale ka mbetur relativisht i qëndrueshëm, me policinë që vret rreth 1.000 njerëz në SH.B.A çdo vit që nga 2015.Studime të mëtejshme tregojnë se shkalla që policia qëllon fatalisht njerëz të zezë të paarmatosur në SH.B.A. është më shumë se tre herë më e lartë sesa për njerëzit e bardhë.

2.Afrikano-amerikanët ka më shumë të ngjarë të drejtohen në stacion policor


Studimet kanë treguar se afro-amerikanët ka më shumë të ngjarë të tërhiqen në stacion policor .Një nga më të fundit, një studim i vitit 2020 nga Universiteti Stanford, analizoi 100 milion ndalesa  nga departamentet e policisë në të gjithë SH.B.A., dhe zbuloi se shoferët afro-amerikanë kishin rreth 20% më shumë gjasa të ndaloheshin sesa shoferët e bardhë.