Afganistan: Biden bën thirrje për t'i dhënë fund "luftës më të gjatë të Amerikës"

 Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të mbështesin Afganistanin pasi të tërheqin të gjitha trupat e SHBA, por jo "ushtarakisht", ka premtuar Presidenti Joe Biden. "Është koha për t'i dhënë fund luftës më të gjatë të Amerikës", tha ai në një fjalim nga dhoma e Shtëpisë së Bardhë, ku sulmet ajrore të SHBA atje u deklaruan për herë të parë në 2001. Tërheqja do të përkojë me 20 vjetorin e sulmeve terroriste të 11 shtatorit 2001, thonë zyrtarët.

Biden on Afghanistan: 'Time to end America's longest war' | 8News

Të paktën 2,500 trupa amerikane janë pjesë e misionit afgan 9,600 të NATO-s. Numri i trupave amerikane në terren në Afganistan luhatet dhe mediat amerikane raportojnë se totali aktual është afër 3,500. Zyrtarët amerikanë dhe të NATO-s kanë thënë se Talibanët, një lëvizje islamike e vijës së ashpër, deri më tani nuk kanë arritur të përmbushin zotimet për të zvogëluar dhunën në Afganistan.

Në Kabul, zyrtarët afganë thonë se do të vazhdojnë bisedimet e paqes në përgatitje të tërheqjes. Presidenti afgan Ashraf Ghani shkroi në Twitter se ai kishte folur në telefon me Z. Biden të Mërkurën dhe se vendi "respekton vendimin e SHBA dhe ne do të punojmë me partnerët tanë të SH.B.A. për të siguruar një tranzicion të qetë". Ai shtoi se forcat mbrojtëse të Afganistanit "janë plotësisht të afta të mbrojnë popullin dhe vendin e saj". "Ne nuk mund të vazhdojmë ciklin e shtrirjes ose zgjerimit të pranisë sonë ushtarake në Afganistan duke shpresuar të krijojmë kushtet ideale për tërheqjen tonë, duke pritur një rezultat tjetër", tha Z. Biden, presidenti i katërt që mbikëqyr luftën.