Apatia e zgjerimit të BE-së: Kosova dhe Shqipëria bashkojnë forcat

Në një vizitë në Shqipëri në mars, kryeministri i ri i Kosovës, Albin Kurti, u bëri thirrje shqiptarëve të votojnë për ndryshimin siç bënë kosovarët më 14 shkurt: "Shqiptarët meritojnë më mirë", tha ai.Kurti, një shqiptar etnik së bashku me rreth 90% të popullsisë 1.8 milionëshe të Kosovës, u kërkoi votuesve të zgjedhin anëtarët e lëvizjes së tij të majtë-nacionaliste Vetëvendosje të cilët garojnë për vende në parlamentin shqiptar në 25 Prill me një mandat anti-korrupsion.

 

Ishte anti-korrupsioni dhe kundërshtimi i elitave politike të ngulitura që çuan në zgjedhjet e mëdha të Vetëvendosjes më 14 shkurt. Kurti tani shërben si kryeministër ndërsa aleatia e tij, Vjosa Osmani, u shpall si presidente në 4 prill. Në Shqipëri, një rezultat i tillë është jashtëzakonisht i vështirë, veçanërisht duke pasur parasysh që Vetëvendosje po garon në vetëm tre qarqe me udhëheqësin e saj, Boiken Abazi, që kandidon në kryeqytetin e Tiranës. Zgjedhjet e Shqipërisë më vonë këtë muaj mbeten një garë me dy kuaj, me Partinë Socialiste të Edi Ramës dhe Partinë Demokratike të Shqipërisë, nën Lulzim Bashën, dy partitë kryesore.

Albania PM eyes EU membership within 10 years | Euronews

Vetëvendosje, e cila ka qenë aktive vetëm për dy vjet në Shqipëri, mund të mos kalojë as pragun prej 1% për të hyrë në parlament, sipas sondazheve të fundit.Rama, si dhe Kurti  megjithëse komentet e tyrte të kohëve të fundit  ka të ngjarë të kuptojnë se duke pasur parasysh se përgjigja e bashkësisë ndërkombëtare do të ishte e unifikuar dhe fuqimisht kundër, për të nxitur hapur për të do të ishte kundër interesit të secilit vend dhe humbje e kapitalit politik, veçanërisht duke pasur parasysh se përfitimet aktuale politike dhe ekonomike të një unioni janë kryesisht të panjohura.