Çfarë është Dogecoin, kriptomonedha 34 miliardë dollarë që filloi si një shaka?

 "Doge"  filloi si një alternativë "argëtuese" ndaj Bitcoin, vlera e Dogecoin është rritur në mënyrë fenomenale këtë javë  duke shtuar rreth 19,9 miliardë dollarë në 24 orët e fundit, dhe tani vlerësohet në 34 miliardë dollarë.Ashtu si monedhat virtuale Bitcoin dhe Ethereum janë rritur në vlerë këtë javë, po u shtua  edhe Dogecoin  një kriptomonedhë e filluar në 2013 si një parodi në internet.Bazuar në memet e “Doge” dhe filloi si një alternativë “argëtuese” ndaj Bitcoin, vlera e Dogecoin është rritur në mënyrë fenomenale këtë javë, duke shtuar rreth 19,9 miliardë dollarë në 24 orët e fundit dhe tani vlerësohet në 34 miliardë dollarë.

Sipas CNBC, kjo monedhë u krijua në 2013 nga inxhinierët e softuerit Billy Markus dhe Jackson Palmer si një alternativë më e shpejtë, por "argëtuese" ndaj Bitcoin. Ajo filloi si një satirë në monedhat e shumta kripto të mashtrimit që ishin shfaqur në atë kohë dhe e mori emrin dhe logon e saj nga një shaka e Shiba-s Inu që ishte virale disa vjet më parë.Ndryshe nga Bitcoins, numri maksimal i mundshëm i të cilit është fiksuar në 21 milion (një shifër që vlerësohet të arrihet deri në vitin 2040), numrat e Dogecoin nuk kanë një kufi të sipërm, dhe ekzistojnë tashmë më shumë se 100 miliardë.

Dogecoin price soars 100% to record high as Elon Musk tweets - CNN

Disa investitorë kanë shprehur frikën se rritja e Dogecoin do të çonte në një flluskë, duke pasur parasysh që blerësit nuk shohin ndonjë vlerë kuptimplotë në shenjën dixhitale, dhe po tregtojnë vetëm për të fituar para ndërsa çmimi vazhdon të rritet.Pa pasur ndonjë vlerë të brendshme siç është toka ose ari, kriptovalutat konsiderohen shumë të paqëndrueshme dhe mund të rrëzohen aq shpejt sa mund të rriten, thonë ekspertët, duke i bërë ato të ndjeshme ndaj frikës së papritur, si dhe manipulimit nga grupe të vogla që shpesh mbajnë një numër të madh të monedha virtuale ne qarkullim.