Këshilli i BE-së kërkon bisedime për anëtarësimin e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut

Këshilli i Bashkimit Evropian u ka dërguar një letër pune më 5 maj delegacioneve të vendeve të BE-së përpara takimit të kësaj të hëne të ministrave të jashtëm të BE-së. Në paragrafin për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, Këshilli ka kërkuar që këto dy vende të fillojnë negociatat e anëtarësimit me BE-në sa më shpejt të jetë e mundur. Sipas Këshillit të BE-së, vrulli i reformave në këto dy vende duhet të ruhet dhe integrimi evropian duhet të ecë përpara.

BE

“Për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, vetë procesi i pranimit në BE ka dhënë shtysën më të fortë për reformat dhe si të tilla më shumë demokraci, stabilitet dhe prosperitet për popullatat përkatëse. Tani është thelbësore, që negociatat e pranimit të fillojnë sa më shpejt të jetë e mundur dhe të ecin përpara së bashku me ruajtjen e vrullit të reformave me të dy vendet", shkruhet në paragrafin 21.2.

EU

Për më tepër, Këshilli i BE-së thekson se ka një ndjenjë zhgënjimi të thellë në procesin e zgjerimit në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Sipas tij, një nga faktorët është mungesa e vendimeve për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. "Sot, ne duhet të pranojmë se përkundër angazhimit të palëkundur për integrimin në BE dhe niveleve të pashembullta të mbështetjes financiare dhe ekonomike të BE-së duke përfshirë trajtimin e pandemisë Covid-19".

Faktorët kryesorë janë: mungesa e vendimit, hapat për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut pas hapjes së vendimit të Këshillit të Marsit 2020 mbi negociatat e anëtarësimit, ritmi i ngadaltë i progresit në rrugën drejt BE-së për Serbinë dhe Malin e Zi, zbatimi i përparësive kryesore për Bosnjën dhe Hercegovinën, Marrëveshja e Stabilizim-Asociimit për Kosovën dhe pasiguria rreth dialogut Beograd-Prishtinë.

BE