Shqipëria miraton penalizime për këmbësorët në rast thyerje të Kodit Rrugor

Do të ketë penalizime për këmbësorët, të cilët thyejnë dispozitat e Kodit Rrugor, u shpreh të Mërkurën Shefi i Drejtorisë së Përgjithshme të Shërbimeve të Transportit Rrugor, Bendi Gonxhe. Sipas tij, të gjithë këmbësorët, të cilët kalojnë rrugën, në vendin e gabuar do të gjobiten. Shtetasit shqiptarë, të cilët ngasin biçikletat e tyre për në punë, drejt banesës ose për qëllime të tjera duhet të mendojnë dy herë para se të përdorin kufjet, kur lëvizin me mjetet e tyre të transportit.

Gonxhe

“Janë vendosur masa për këmbësorët. Sot në zonat urbane në krahasim me BE-në dhe rajonin nuk kemi shifra të mira me më tepër aksidente të shkaktuara nga këmbësorët ose të shkaktuara jo nga automjetet me automjete, por nga automjete dhe këmbësorët. Nëse e keni kaluar rrugën në vendin e gabuar do të gjobiteni, nëse do të ngisni biçikletën me kufje do të gjobiteni. Masa, që lidhen me sjelljet e rrezikshme janë të rënduara. Përveç gjobës, do të hiqen edhe më tepër pikë nëse e përsërisni duke iu rikthyer shkollës së lejes së qarkullimit”, deklaroi Blendi Gonxhe.

Ndërkohë Gonxhe kishte një sqarim të rëndësishëm për të gjithë drejtuesit, afati i inspektimit teknik i të cilëve ka skaduar në fillim të këtij viti, megjithëse testimi i automjetit do të fillojë brenda muajit maj. “Do të fillojë në maj. Ata të cilët kanë një çertifikatë, që skadoi gjatë vitit 2021, për shembull në janar dhe testi u mbyll dhe skadon në qershor dhe shtator, atyre u shtohen edhe 12 muaj të tjerë në çertifikatën e tyre”, theksoi Gonxhe.

“Problemi i vetëm është se ne kemi shtyrë këto të skadimit të parë, tani duhet të jenë të qetë të gjithë ata, të cilët kanë një çertifikatë, që skadon më herët gjatë këtij viti, të gjitha këto do të skadojnë në fillim të vitit 2022. Automjetet e reja do të vijnë pas tre vjetësh nga numri i parë i targave. Dy vjet automjetet e përdorura. Ne do të fillojmë testimin brenda muajit maj, pasi kemi 150,000 automjete, që kanë hyrë”, shtoi ai.