Ky shtet ka rrjetin më të madh të hekurudhave me shpejtësi të lartë në botë

Në fillim të shekullit XXI Kina nuk kishte hekurudha me shpejtësi të lartë. Trenat e ngadaltë dhe shpesh të pakëndshëm u mbushën në të gjithë vendin, me shpejtësi mesatare të ulët duke bërë udhëtime të tilla si Shangai-Pekin. Sot, është një pamje krejt ndryshe. Kombi më i populluar në botë ka rrjetin më të madh në botë të hekurudhave me shpejtësi të lartë. Jo më pak se 37,900 kilometra linjat përshkojnë të gjithë vendin duke lidhur të gjitha grupet kryesore mega-qytet dhe të gjitha kanë përfunduar që nga viti 2008.

Kina

Gjysma e këtij totali është përfunduar vetëm në pesë vitet e fundit, me 3,700 kilometra të tjerë, që do të hapen në muajt e ardhshëm të vitit 2021. Rrjeti pritet të dyfishohet në gjatësi përsëri, në 70,000 kilometra, deri në vitin 2035. Me shpejtësi maksimale prej 350 kph në shumë linja, udhëtimi ndërqytetas është transformuar dhe dominimi i linjave ajrore është thyer në rrugët më të ngarkuara. Deri në vitin 2020, 75% e qyteteve kineze me një popullsi prej 500,000 ose më tepër kishin hekurudha me shpejtësi të lartë. Spanja, që ka rrjetin më të gjerë të Evropës të shpejtësisë së lartë zë vendin e dytë.

Etiketim

shtet rrjet hekurudha