Zbulohen shpërthime të mistershme në krahët spirale të galaktikës

Shkencëtarët kanë zbuluar vendndodhjet e shpërthimeve të shumta misterioze, që nga origjina e tyre me ndihmën e Teleskopit Hapësinor Hubble dhe nuk është ajo që ata prisnin. Shkaku i këtyre shpërthimeve misterioze milisekondëshe në hapësirë ​​u ka shpëtuar shkencëtarëve, që kur fenomenet u zbuluan në vitin 2007. Duke pasur parasysh se sa shpejt ato shpërthejnë, këto shpërthime janë shumë të vështira për t'u gjurmuar dhe studiuar.

Universi

Një ekip ndërkombëtar astronomësh ishte në gjendje të gjurmonte vendndodhjet e tetë shpërthimeve të shpejta. Studiuesit përdorën imazhin e hapësirës së thellë të Hubble për të përcaktuar galaktikat e largëta nga kanë filluar këto shpërthime duke përfshirë vendet e tyre të saktë brenda galaktikave.

Galaktika

Studimi është pranuar dhe së shpejti do të publikohet në The Astrophysical Journal. Pesë nga shpërthimet erdhën nga galaktikat spirale. Këto janë lloji më i zakonshëm i galaktikave në të gjithë universin edhe Rruga jonë e Qumështit është një lloj galaktike spirale. Një tipar i këtyre galaktikave është se ato kanë krahë spiralë, ku ndodh formimi i yjeve. Këto shpërthime mund të jenë të shkurtra, por secili krijon më shumë energji sesa dielli ynë gjatë një viti të tërë. Shkencëtarët kanë zbuluar deri në një mijë shpërthime të tilla, që nga viti 2007, por ata kanë qenë në gjendje të gjurmojnë vetëm rreth 15 prej tyre.