Gjermania siguron angazhimin për vendimin e anëtarësimit të Shqipërisë në BE

Ministri gjerman i Shtetit për Çështjet Evropiane, Michael Roth ka garantuar të Enjten se puna po bëhet nën presion në mënyrë që Këshilli i Ministrave të marrë një vendim pozitiv lidhur me integrimin e Shqipërisë në Bashkimin Evropian. Në një konferencë të përbashkët shtypi me Kryeministrin Edi Rama, Ministri Roth foli për arritjet dhe përparimin e Shqipërisë duke u shprehur në favor të hapjes zyrtare të negociatave. Megjithatë, ka shumë më shumë punë për të bërë nga ana e Shqipërisë, u shpreh ai.

Gjermania

Përveç kësaj, Ministri gjerman theksoi se Ballkani Perëndimor nuk është oborri i shtëpisë, por brendësia e Evropës, kështu që paqja, stabiliteti, prosperiteti, ligji, pajtimi rajonal janë me interes për evropianët dhe gjermanët. “Është mirë të jem përsëri këtu, sepse e di që ju kam munguar, por edhe ju më keni munguar dhe jam i lumtur që jam në gjendje të tregoj sot një shenjë solidariteti nga ana e Gjermanisë për Ballkanit Perëndimor, por mbi të gjitha ndaj Shqipërisë. Ka kolegë në BE, të cilët thonë se mbase zemra ime rreh shumë për Ballkanin Perëndimor. Unë gjithmonë përgjigjem se kjo nuk ka të bëjë me preferencat e mia personale, por me një interes të dukshëm strategjik të BE-së”, deklaroi Roth.

Rama

“Ballkani Perëndimor nuk është oborri i shtëpisë, por brendësia e Evropës. Paqja, stabiliteti, prosperiteti,  ligji, pajtimi rajonal janë në interesin evropian dhe gjerman. Shumë prej jush janë të zhgënjyer në BE sepse shumë është bërë në të kaluarën dhe të gjithë e dini se ka pasur kushte të tjera për t'u përmbushur nga Shqipëria, siç janë funksionaliteti i Gjykatës Kushtetuese dhe Gjykatës së Lartë”, theksoi ai.