7 USHQIMET KANCEROZE QË DUHEN SHMANGUR

Dihet që dieta luan një rol të rëndësishëm në jetën tonë dhe se ka ushqime që mund të përbëjnë rrezik për zhvillimin e kancerit. Një studim i ri tregon se ai mund të jetë gjithashtu një faktor në shfaqjen e artritit. Shkaku kryesor i kësaj gjendje nuk është kuptuar ende, por që shpesh ka qenë e lidhur me konsumin e ushqimit. Personat të cilët janë mbipeshë janë më të rrezikuarit.

Në studimet e realizuara me minj, shkencëtarët vunë re se minjtë mbipeshë kishin më tepër baktere të dëmshme në zorrë sesa minjtë e tjerë. Bakteret çuan drejtpërdrejt në inflamacion kronik dhe në përkeqësim progresiv të kyçeve.

Studiuesit mendojnë se një dietë me yndyrë të lartë mund të jetë shkaktari kryesor. Shmangia e këtyre 7 ushqimeve të mëposhtme do të zvogëlonte rrezikun e kancerit dhe të artritit.

  1. Mishi i përpunuar

Mishi i përpunuar si proshutë, hot dog ruhen me kimikate kancerogjene të quajtura nitrate dhe nitrite. Edhe mishrat e tymosur janë të rrezikshëm gjatë procesit të ruajtjes.

  1. Karbohidratet e rafinuara

Kokrrat e rafinuara janë përpunuar aq shumë saqë pothuajse e gjithë vlera shëndetësore e drithit origjinal është zhdukur. Kjo do të thotë që konsumimi i produkteve si buka e bardhë, tortillat dhe ushqimet e pjekura shndërrohen menjëherë në sheqer në sistemin tonë.

  1. Vajra të hidrogjenizuar

Shqetësimi për vajrat e hidrogjenizuar si për kancerin ashtu edhe për artritin vjen nga niveli i tyre i lartë i acideve yndyrore omega 6. Ne kemi nevojë për omega-6 në dietën tonë për të lehtësuar rritjen dhe zhvillimin e shëndetshëm. Sidoqoftë, qëllimi është të arrijmë ekuilibrin e duhur mes acideve yndyrore omega-6 dhe omega-3.

  1. Kripa

Kripa është një lëndë ushqyese kritike që nuk mund ta shmangim plotësisht. Në bashkëpunim me kaliumin, ajo luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e funksionit të veshkave dhe presionit të gjakut.

  1. Duhani

Edhe pse teknikisht nuk konsiderohet ushqim, duhani konsumohet nga njerëzit. Lidhja mes kancerit dhe përdorimit të duhanit është e vërtetuar. Rezulton se, duhani mund të përkeqësojë artritin dhe ta bëjë më të vështirë trajtimin. Studimet kanë treguar se duhanpirësit kanë një rrezik më të lartë për artrit reumatoid.

  1. Produktet e qumështit

Produktet e qumështit nuk rrezikojnë të gjithë në të njëjtën mënyrë. Qumështi dhe produktet e tij (djathi, kosi) përmbajnë një lloj proteine që mund të irritojë indet që rrethojnë nyjet tuaja. Por kjo nuk është e vërtetë për të gjithë njerëzit.

  1. Ëmbëlsirat e tepruara

Ndoshta elementi numër një më i rrezikshëm i dietës sonë "ëmbëlsirat dhe milkshakes". Konsumimi i sheqerit shkakton prodhimin e glikacionit të avancuar. Kjo ndodh kur proteina ose yndyra në trup ndërvepron me sheqerin

Etiketim

lajmi