Shqipëria përzgjidhet në Këshillin e Sigurimit të OKB-së

Shqipëria është zgjedhur të Premten për të shërbyer në Këshillin e Sigurimit të OKB-së për një mandat dy-vjeçar duke filluar nga viti i ardhshëm në një votim, në të cilin të gjithë kandidatët garuan pa kundërshtim. Anëtarësimi i Shqipërisë në Këshill u miratua nga 175 shtete anëtare të OKB-së dhe u kundërshtua nga 15 shtete nga 190 vende, që morën pjesë në procesin e votimit. “Ndërkohë, zgjedhja e Shqipërisë në Këshillin e Sigurimit për herë të parë pas 65 vjet anëtarësimi në OKB, përfaqëson një sfidë të madhe, por edhe një mundësi të shkëlqyer për Shqipërinë”, sipas Ministrisë së Punëve të Jashtme.

OKB

“Sidoqoftë, Shqipëria merr detyrën në janar të vitit 2022 dhe Këshilli i Sigurimit të OKB-së është një nga organet më të rëndësishme të Kombeve të Bashkuara, me detyrën për ruajtjen e paqes dhe sigurisë mes kombeve”, theksoi më herët Ministria për Evropën. Shqipëria u zgjodh së bashku me Emiratet e Bashkuara Arabe, Brazilin, Ganën dhe Gabonin. Secilit kandidat i duheshin dy të tretat e votave në votimin e fshehtë të Asamblesë së Përgjithshme të 193 kombeve.

Xhacka

Emiratet e Bashkuara Arabe morën 179 vota, Shqipëria mori 175 krahasuar me 181 për Brazilin, 185 për Ganë dhe 183 për Gabon. Emiratet e Bashkuara Arabe, Shqipëria dhe Brazili ishin kandidatët e vetëm nga rajonet e tyre përkatëse. Gana dhe Gaboni fituan dy vendet e alokuara për Afrikën pasi Republika Demokratike e Kongos u tërhoq nga gara. Afati 2022-2023 do të jetë periudha e dytë për Emiratet e Bashkuara Arabe në Këshill, pasi shërbeu nga 1986-1987. Brazili ka shërbyer në Këshill 10 herë dhe Gaboni dhe Gana tre herë secili. Shqipëria nuk ka shërbyer asnjëherë në Këshill.