Hollanda në favor të hapjes së negociatave të pranimit të Shqipërisë në BE

Parlamenti i Hollandës ka votuar të enjten në favor të hapjes së negociatave të pranimit të Shqipërisë në Bashkimin Evropian duke miratuar një mocion të hartuar nga dy deputetët Hollandezë Roelien Kamminga dhe Mustafa Amhaouch. Kjo lëvizje thekson se kushti për të gjithë procesin është monitorimi i vazhdueshëm i progresit të Shqipërisë nga Komisioni Evropian, në mënyrë që të sigurojë përfshirjen e Hollandës me përfaqësuesit e saj. Përfaqësuesit e Hollandës do të raportojnë çdo vit në parlamentin Hollandez, veçanërisht për çështjet e bashkëpunimit gjyqësor dhe migracionit.

Parlamenti

"Shqipëria së fundmi ka bërë përparime në çështjet e kërkuara nga Bashkimi Evropian duke vënë në dukje se fillimi i negociatave të pranimit të Shqipërisë është vetëm fillimi i një pararendje të gjatë të reformave", sipas mocionit. Ndërkohë një lëvizje tjetër, që bën thirrje për mos ndërmarrjen e hapave të mëtejshëm për integrimin në Bashkimin Evropian të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut në BE u refuzua nga deputetët Hollandezë. Më 22 qershor pritet takimi i Këshillit Evropian, ku do të vendoset nëse do të ketë një datë apo jo për Konferencën e Parë Ndërqeveritare me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Parlamenti

Ministrja për Evropën dhe Punët e Jashtme, Olta Xhaçka zhvilloi një takim ditën e hënë me Ministren e Punëve të Jashtme të Mbretërisë së Hollandës, Sigrid Kaag. Gjatë takimit Ministrja e Punëve të Jashtme të Shqipërisë ka falenderuar homologen hollandeze për mbështetjen e qeverisë së Hollandës. Ajo theksoi dëshirën për të punuar së bashku në të ardhmen për të zgjeruar marrëdhëniet Shqipëri-Hollandë.