BE heq diskutimet e bisedimeve të pranimit mbi Shqipërinë nga Axhenda

Procesi i zgjerimit të Bashkimit Evropian në Luksemburg do të diskutohet në një takim të Këshillit të Çështjeve të Përgjithshme të Bllokut ditën e Martë. Nuk pritet ndonjë vendim i rëndësishëm për vendet që presin zyrtarizimin e fillimit të negociatave. Dhe këtë herë, Shqipëria duket se është penalizuar nga Maqedonia e Veriut, njoftuan mediat lokale ditën e Hënë.

BE

Bullgaria nuk ka hequr dorë nga kundërshtimi i saj ndaj Maqedonisë së Veriut dhe si rezultat disa vende nuk duan të diskutojnë dhe të vendosin vetëm për Shqipërinë. Nga ana e tyre, burime nga Radio Evropa e Lirë/Radio Liria kanë zbuluar se të gjitha mundësitë që takimi të miratojë kornizat për negociatat e anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut janë eliminuar. Sipas Komisionit Evropian, të dy këto vende kandidate kanë përmbushur të gjitha kushtet për fillimin e negociatave të anëtarësimit, por vendimi për një hap të tillë merret në Këshill vetëm nëse të 27 vendet anëtare të BE bien dakord për të.

BE

Nga ana tjetër, të ashtuquajturat konferenca ndërqeveritare mes BE-së dhe Malit të Zi dhe BE-së me Serbinë do të zhvillohen ditën e Martë. Ato do të jenë të një natyre politike dhe nuk do të përfshijnë hapjen ose mbylljen e ndonjë kapitulli të negociatave. Ndërkohë, Ministrat e Jashtëm të Bashkimit Evropian kanë filluar takimet e tyre në Luksemburg për një sërë temash nga situata në Bjellorusi te dialogu midis Kosovës dhe Serbisë.