Kryeministri Edi Rama kritikon BE-në pas refuzimit për hapjen e negociatave me Shqipërinë

Kryeministri Edi Rama nuk ka kursyer kritikat të Mërkurën ndaj Bashkimit Evropian, që vendosi të mos hapë përsëri negociatat për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Ai ka theksuar se BE-ja nuk ka arritur ta mbajë premtimet e saj dhe qëndrimin e duhur ndaj Shqipërisë. Në një konferencë të përbashkët me homologun e tij të Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, Kryeministri Rama gjithashtu vuri në dukje se BE-ja mund të vendosë detyra për integrimin, afatet për të plotësuar këto detyra, por nuk mund të ndryshojë vendndodhjen e Shqipërisë në mes të Evropës, as kulturën e saj dhe identitetin evropian, as të ardhmen si një shtet evropian, në një vend evropian.

Edi Rama

“Rastësia na solli në të njëjtën ditë, kur duhej të bisedonim për këtë çështje, që nuk ndodhi në Bruksel, por që jemi mbledhur këtu në një forum të rëndësishëm ekonomik. Besoj se kjo është një mundësi për të thënë se çfarëdo që të ndodhë ose mund të mos ndodhë në Bruksel, jemi të vendosur të vazhdojmë me të gjitha forcat tona për të rritur ekonominë, mirëqenien dhe krenarinë e popujve tanë”, deklaroi Edi Rama. “BE-ja mund të vendosë detyra për integrimin, mund të përcaktojë afate për këto detyra, data, por BE-ja nuk mund të vendosë për vendndodhjen tonë në mes të Evropës, as kulturën tonë dhe identitetin tonë evropian, as të ardhmen e vendit tonë si evropian në familjen evropiane dhe me standarde ekonomike dhe politike evropiane”, u shpreh Rama.

Rama

Shqipëria ka bërë zgjedhjen e saj që nga koha e Gjergj Kastriotit dhe e ka rikonfirmuar këtë me epokën e Rilindjes Kombëtare, dielli lind atje ku u perëndon për shqiptarët. Zoti na ka mundësuar që ta kemi tokën tonë në zemër të Evropës”, theksoi ai. “Ne kemi një ndryshim me Zoran, sepse për mua asgjë tjetër nuk ka ndodhur përveç se BE-ja nuk ka arritur ta mbajë premtimet e saj dhe të jetë në pozicionin e duhur. Jeta vazhdon dhe progresi do të vazhdojë me të gjitha forcat e saj, pasi nuk imponohet nga jashtë, por nga brenda nesh”, shtoi Kryeministri.

Rama

Të martën, Zëvendës Presidentja e Bashkimit Evropian dhe Sekretarja e Shtetit për Çështjet Evropiane të Portugalisë, Ana Paula Zacarias konfirmoi se nuk do të ketë hapje të negociatave të pranimit për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut dhe data e konferencës së parë ndërqeveritare do të shtyhet. Arsyeja prapa këtij ngërçi në rrugën e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut drejt integrimit në BE ka qenë vetoja e Bullgarisë. Kjo e fundit po mban veton e saj në fillimin e bisedimeve të pranimit me Maqedoninë e Veriut megjithë presionin në rritje nga Bashkimi Evropian.