Xhaçka: Bashkimit Evropian i mungon një qasje strategjike ndaj Ballkanit Perëndimor

Ministrja për Evropën dhe Punët e Jashtme, Olta Xhaçka u shpreh të Enjten se Bashkimit Evropian i mungon një "qasje strategjike" ndaj Ballkanit Perëndimor. Ajo shpreson se kjo do të ndryshojë, pasi nuk arriti t'i sigurojë Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut një datë për fillimin e Pavarësisht kritikave të saj kundër BE-së, gjatë fjalimit të saj në panelin "Krijimi i Besimit përmes Dialogut", që u zhvillua në Maqedoninë e Veriut, Ministrja Xhaçka shprehu mirënjohje për bllokun dhe mbështetjen, që i ka dhënë rajonit për transformimin e Ballkanit Perëndimor.

Xhacka

“Rajoni ynë ka pësuar një transformim të jashtëzakonshëm falë ëndrrës së përbashkët evropiane dhe falë mbështetjes së BE-së. Por siç tregoi Këshilli i 22 Qershorit, BE-ja sot nuk ka një qasje strategjike ndaj rajonit. Shpresojmë se do të ndryshojë, pasi dështoi t'i japë Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut një datë për Konferencën e parë Ndërqeveritare. Por kjo nuk është vetëm një çështje e BE-së. Ne vetë gjithashtu duhet të punojmë më tepër për të rritur rëndësinë strategjike të rajonit tonë dhe që të kemi një qasje më proaktive ndaj integrimit, jo vetëm duke pritur nga BE-ja, por gjithashtu duke punuar në nivel rajonal për të ndërtuar Evropën në rajonin tonë dhe për të krijuar një hapësirë ​​të përbashkët të mundësive”, theksoi Ministrja e Punëve të Jashtme. Sidoqoftë, dita e parë e Forumit të Dialogut të Prespës u ndoq nga diplomatët më të mirë të rajonit si dhe nga Zëvendës Ndihmës Sekretari i Shtetit të SHBA-së, Matthew Palmer.