LGBT e Turqisë: Katër studentë të arrestuar për vepra arti

 

Katër studentë janë arrestuar në Turqi për një vepër arti që thuhet se përshkruante simbolet e ylberit LGBT së bashku me një imazh të një vendi të shenjtë Islamik.

Studentët në Universitetin Bogazici në Stamboll kanë protestuar kundër emërimit të një rektori.

Zyra e Guvernatorit të Stambollit tha se vepra arti ishte një "sulm i shëmtuar" që "përqeshi besimet fetare".

Ministri i brendshëm shkroi në Twitter se studentët ishin "devijantë", duke tërhequr një përgjigje të zemëruar nga aktivistët.

Ndërsa homoseksualiteti ka qenë i ligjshëm gjatë historisë moderne të Turqisë, kundërshtimi zyrtar ndaj komunitetit LGBT është rritur në vitet e fundit. Marshimi i Krenarisë së Stambollit u ndalua për pesë vjet me radhë deri në 2019. Covid parandaloi çdo përpjekje për ta mbajtur atë në 2020.

Opinioni publik është përgjithësisht konservator dhe komuniteti LGBT ka raportuar diskriminim dhe ngacmim të përhapur.

Vepra artistike thuhet se përshkruante simbolet e ylberit LGBT krahas Kaabës, ndërtesës në qendër të Masjid al-Haram - Xhamia e Madhe - në Mekë, Arabinë Saudite, vendi më i shenjtë në Islam. Kishte gjithashtu një imazh të Shahmaran, një krijesë popullore mitike e Lindjes së Mesme, gjysmë gruaje dhe gjysmë gjarpri.

Ibrahim Kalin, këshilltari kryesor i Presidentit Rexhep Tajip Erdogan, tha se "as liria e shprehjes dhe as e drejta për të protestuar" nuk mund të mbronin veprën artistike, duke shtuar se akti do të merrte "dënimin që meriton para ligjit".

Ministri i Brendshëm Suleyman Soylu shkroi në Twitter se "4 devijantë LGBT që bënë mosrespektimin e Kaaba-i Muazzama u arrestuan në Universitetin Bogazici".

Komenti tërhoqi një përgjigje të zemëruar nga disa në mediat sociale, të cilët e referuan atë si gjuhë urrejtjeje dhe kërkuan që cicërima të fshihej.

Por përdoruesit e mediave sociale konservatore dhe pro-qeveritare gjithashtu postuan komente duke dënuar studentët.

Protestat e studentëve kanë të bëjnë me emërimin si rektor i Prof Melih Bulu, i cili demonstruesit besojnë se ka lidhje të ngushta me AK Partinë e zotit Erdogan.

Mbështetësit e studentëve të arrestuar kërkuan lirimin e tyre përmes llogarisë "Bogazici Solidarity" në Twitter.

Një llogari tjetër tha: "Fjalimet fobike LGBTI + nuk kanë vend në vlerat e Bogaziçit".

Etiketim

lajmi