Shpërthim zjarresh në Evropën Jugore

Zjarret shkatërruese kanë përfshirë Evropën Jugore duke përçarë fshatrat Spanjolle dhe Greke dhe duke detyruar rreth 1000 persona të largohen nga banesat e tyre në ishullin Italian të Sardenjës. Qeveria lokale e Sardenjës shpalli një gjendje të jashtëzakonshme ditën e Dielë. Gjatë ditëve të fundit, rajoni vendosi 7,500 persona dhe mbi 20 avionë për të shuar zjarret.

Zjarre

Italia ka marrë gjithashtu mbështetje nga vendet fqinje, bashkë me Francën dhe Greqinë, që kanë vendosur katër avionë për të shuar flakët. Kryeministri Italian Mario Draghi deklaroi se qeveria e tij po vëzhgonte situatën nga afër dhe shprehu “solidaritet të plotë me popullsinë”. Greqia dhe Spanja po luftojnë gjithashtu me zjarret për shkak të një vale të vazhdueshme të nxehtësisë.

Në Greqi, shumë zjarre në pyje u dogjën dhe më tepër se 700 zjarrfikës janë mobilizar për shuarjen e flakëve. Kryeministri Kyriakos Mitsotakis u shpreh në një takim të kabinetit ditën e hënë se zjarrfikësit kishin shuar rreth 50 zjarre gjatë 24 orëve të fundit në të gjithë vendin. Thatësira po bëhet gjithnjë e më e shpeshtë dhe më e ashpër në Evropën Jugore dhe autoritetet mjedisore kanë paralajmëruar se rajoni është në rrezikun më të madh nga ndikimet e ndryshimit të klimës në kontinent.