Kinë: Zbulohen dy specie të reja dinosaurësh, të mëdha sa një balenë blu

Shkencëtarët kanë konfirmuar zbulimin e dy specieve të reja masive të dinosaurëve në veriperëndim të Kinës, disa nga vertebrorët e parë të zbuluar në rajon, sipas një studimi të ri të publikuar ditën e enjte. Një numër fosilesh kanë dalë nga rajoni veriperëndimor i Kinës vitet e fundit duke përfshirë Xinjiang dhe pellgun Turpan-Hami. Fosilet përfshijnë një numër pterosaurësh (zvarranikë fluturues), vezë dhe embrione të ruajtura si dhe fragmente fosile të rruazave kurrizore dhe kafazeve të brinjëve, që shkencëtarët fillimisht i identifikuan se i përkisnin dinosaurëve misteriozë.

Dinosaur

Hulumtuesit kanë përcaktuar, që atëherë që dy prej atyre ekzemplarëve ishin nga specie të panjohura më parë, që ata i kanë quajtur Silutitan sinensis. Mostra Silutitan vlerësohet të jetë mbi 20 metra e gjatë, ndërsa mostra Hamititan ishte 17 metra e gjatë. Kjo i bën dinosaurët pothuajse aq të mëdhenj sa balenat blu, që variojnë nga 23 deri në 30 metra, në varësi të hemisferës në të cilën ndodhen.

Fragmentet fosile datuan rreth 120 deri në 130 milionë vjet më parë. Të dy speciet e reja i përkasin familjes sauropod, një grup dinosaurësh barngrënës të njohur për qafën e tyre të gjatë dhe ishin kafshët më të mëdha, që kanë ecur ndonjëherë mbi tokë. Përveç një specie pterosauri dhe një dhëmbi theropod, këta dy dinosaurë janë vertebrorët e parë të raportuar në këtë rajon, “duke rritur diversitetin e faunës si dhe informacionin mbi sauropodët kinezë”, sipas studimit.