Covid-19 : Vaksina ruse 91,6 përqind efikase

Pas kritikave vitin e kaluar, vaksina ruse Sputnik V rezulton 91.6% efikase kundër Covid-19 dhe 100% kundër disa sëmundjeve të tjera, sipas një analize.

Zbulimet paraprake u publikuan në Lancet dhe bazohen në të dhënat e mbledhura nga 19,866 pjesëmarrës, nga të cilët rreth tre të katërtat (14,964) morën dy doza të vaksinës.

Gjashtëmbëdhjetë raste me simptoma të Covid-19 u konfirmuan në grupin e vaksinave 21 ditë pasi pjesëmarrësit morën dozën e parë të vaksinës.

U përfshinë 2,144 persona mbi moshën 60 vjeç dhe një analizë e kryer në këtë grup zbuloi se vaksina perballohej lehtë dhe kishte një efikasitet të ngjashëm prej 91.8%.

Grupi gjithashtu analizoi efikasitetin e vaksinës kundër disa sëmundjeve të rënda dhe të moderuar Covid-19 dhe 21 ditë pas dozës së parë nuk u raportuan raste të rënda ose të moderuara në grupin e vaksinuar.

Efektet e rënda anësore ishin gjithashtu të rralla dhe asnjëra nuk u konsiderua e lidhur me vaksinimin. Shumica e efekteve anësore që u raportuan ishin të lehta, të tilla si dhimbje në vendin e injektimit, simptoma të gripit dhe nivele të ulëta të energjisë, sipas studimit.

Etiketim

Covid-19