Cili është problemi me përdorimin e vaksinave të BE-së?

Si është duke funksionuar skema e vaksinave të BE-së?

Skema, e vendosur në qershor 2020, ka lejuar BE-n që të negociojë blerjen e vaksinave në emër të vendeve të tjera saj anëtare. Ajo ka thënë se kjo mund të ndihmojë në uljen e kostove.

Sa i përket shteteve anëtare nuk duhet të bashkohen me skemën, por të 27 vendet e BE-së kanë zgjedhur ta bëjnë këtë.

Po vaksina Pfizer?

BE ka miratuar vaksinën Pfizer-BioNTech në fillim të dhjetorit, pasi kishte nënshkruar një marrëveshje për 300 milion doza. Por kompania nuk ishte në gjendje të furnizonte 12.5 milion doza që kishte premtuar deri në fund të vitit 2020.

Vaksinimet në pjesë të Evropës u ndërprenë për arsye se ajo priti përkohësisht dërgesat, për të rritur kapacitetin në fabrikën e saj të përpunimit në Belgjikë.

BE sapo ka dyfishuar porosinë e saj të vaksinës Pfizer-BioNTech në 600 milion doza dhe po ashtu kompania franceze Sanofi do ti ndihmojë në prodhimin e 125 milion dozave të vaksinës, duke filluar qysh nga kjo verë.

Sa njerëz janë vaksinuar?

Rreth 13 milion nga 448 milion njerëz të BE-së janë vaksinuar deri më tani.

Në Gjermani, ku 2.6 milion njerëz ishin vaksinuar nga 1 Shkurti, qeveria është kritikuar për ngecjen pas vendeve të tjera, pavarësisht se BioNTech ishte një kompani gjermane.

Në Francë, pak më shumë se një e gjysmë milion njerëz kanë bërë goditje me një numër të ngjashëm të vaksinuar në Spanjë.

Kurse Italia ka administruar pak më shumë se dy milion doza.

 

 

 

Etiketim

Covid-19