Komuniteti Yazidi i Irakut varros 104 viktima të masakrës së ISIS

Eshtrat e tyre janë identifikuar dhe zhvarrosur nga varret masive, dhe ata u prehën në fshatin Kocho afër Malit Singer, në provincën Ninevah.

Mijëra burra u vranë dhe gra dhe fëmijë u skllavëruan dhe u përdhunuan kur ISIS pushtoi vendlindjen e Jezidit.

KB  ka thënë se ISIS ka kryer gjenocid kundër komunitetit.

Të gjithë 104 persona ishin të gjithë burra që ishin vrarë nga militantët e IS në gusht 2014.

Një funeral u mbajt për ta në memorialin e Ushtarit të Panjohur në Bagdad të Enjten para se të silleshin në shtëpi në Kocho.

Çdo arkivol ishte zbukuruar me një foto të njeriut që kishte humbur.

"Ky është një hap i parë në respektimin e eshtrave të këtyre viktimave dhe do të jetë gjithashtu një hap i drejtësisë tranzicionale që viktimat e tjera, gratë, fëmijët, të cilët mbijetuan gjenocidin do të kompensohen," ka thënë aktivistja e Jezidit për të drejtat e njeriut Mirza Dinnayi .

"Shpresoj se ne mund të bëjmë shumë më tepër në mbrojtjen e Jezidit dhe të themi kurrë më për të ardhmen."

Jezidët praktikojnë një formë të fesë e cila ndërthur elemente të feve të lashta iraniane me pjesë të Judaizmit, Krishterimit dhe Islamit. Ata u konsideruan heretikë nga IS, një grup xhihadist suni.

Besohej se ishin rreth 550,000 Yezidi që jetonin në Irak para se IS të pushtonte më 3 gusht 2014. Rreth 360,000 Yezidi shpëtuan dhe gjetën strehim diku tjetër.

Amnesty International tha në korrik se rreth 2,000 fëmijë Yazidi që kishin mbijetuar nga robëria brutale nga duart e IS ende nuk po merrnin kujdesin e duhur dhe po vuanin probleme të rënda të shëndetit fizik dhe mendor.

 

 

 

 

Etiketim

lajm